TUIN

Standaard

In onze straat ligt een klein parkje waar ik eigenlijk maar een keer ben geweest, want het werd kort daarop afgezet met hekken, en bovendien was ik toen zo kogelrond zwanger dat ik toch amper nog kon lopen. Het is eigenlijk ook geen park maar een tuin, en niet eens een openbare. Een Wizard-of-Oz gevoel kreeg ik van het stiekeme bezoek, iets wat ik me vooral herinnerde van heel lang geleden, uit de periode dat je aangenaam verrast kon worden door het ontdekken van een goeie klimboom of een fantastische plek voor een kamp.

De tuin was overwoekerd met klimop, en hoorde bij een vervallen klein kasteeltje, iets uit de achttiende eeuw geloof ik, in de loop der jaren hier en daar verbouwd en aangetast door de tijd en plaatselijke hangjeugd, die zich een weg door het struikgewas had weten te banen. Er was een modderige vijver met riet. Maar het meest opvallende was de bunker uit de Tweede Wereldoorlog, binnenin hing zelfs nog een oude telefoon aan de muur. Mijn fantasie sloeg meteen op hol: een horrorkasteel en een spookbunker!

Het deed me ook denken aan de kinderboeken ‘Kalle Blomkvist, superdetective’ van Astrid Lindgren die ik vroeger las (hier een stukje uit de film n.a.l.v de boeken: http://www.youtube.com/watch?v=ueA1BIB2JWc, voor de geïnteresseerden)  Man en ik vonden het  zo’n avontuurlijke speelplek voor kinderen, vol avontuur en onbegrensde mogelijkheden. Ook fantaseerden we dat het kasteeltje zo’n leuk eetcafe zou kunnen zijn. ‘S nachts hoorden we in het omliggende bos uilen krassen.

Dat van die onbegrensde mogelijkheden, dat vond een projectontwikkelaar ook. De grond is verkocht, het kasteel wordt verbouwd en er komen appartementen. De uilen hoor ik niet meer. De plek vol magie wordt nu aangeduid als een oase vol ‘vrijheid’ ‘luxe’ ‘rust’ ‘open ruimte’ en meer van die kreten om potentiële kopers te lokken. Wanneer ik naar de ontwerptekeningen van het bord kijk, zie ik al die dingen niet. Ik zie groen en water in saaie rechte lijnen, gebouwen in donkergrijze steen en vrijheid en rust die zeker weten begrensd gaan worden door de buren.

Ik weet het, ik ben nu ook zo iemand die zeurt dat alles wordt volgebouwd terwijl de plek waar mijn huis staat vast ook ooit een prachtig veld was. En er moest wel wat gebeuren: de plek herbergde blijkbaar regelmatig volk dat gezocht werd, getuige een spannende achtervolging in onze wijk, met helikopter, zoeklicht  en politiebusjes met sirenes en alles, waar wij onze spannende zaterdagavondfilm voor onderbraken en in plaats daarvan voor het raam gingen zitten, zodat we konden zien hoe een stel jeugddelinquenten in de kraag werd gevat.

Maar een onaangeroerde bunker en een kasteel, in een woeste tuin, vlak naast je eigen huis, dat zie je niet vaak. Noem het nostalgie. Ik had het mijn kinderen graag laten zien. En ook wel graag op het terras van dat eetcafe gezeten.

Advertenties

Over carolinelikescoffee

37-jarige, dromerige en chaotische, koffie- en rodewijndrinkende,rotan-en poep-op-de-stoep hatende liefhebber van comfortfood, singer-songwriter- en klassieke muziek maar ook een goede johnnenbeat op zijn tijd, die guilty pleasures vindt in candlelight romans en roddelboekjes ,als reservebelg per ongeluk in Antwerpen belandde maar wel van nieuwe plekken ontdekken houdt, vindt dat ze nodig weer aan yoga moet doen en ooit het paardrijden weer wil oppakken, uit nood maar is gaan fietsen en lopen, de deugden van het internetshoppen heeft ontdekt maar ook graag boetieks binnenloopt, of boekenwinkels, echtgenote van haar allerliefste, moeder van een zoon van vijf en een dochter van drie-my pride and joy- schrijver; eerst mijn beroep, en nog steeds iets dat bij me hoort.

Eén reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s